top of page

ABOUT

Kenia is ongeveer veertien keer zo groot als Nederland. De bevolking groeit snel. Door de hoge werkloosheid is het voor veel gezinnen lastig om elke dag eten op tafel te krijgen. Stromend water is er niet en de meeste mensen hebben geen elektriciteit. Maar vooral de leefomgeving is zeer onhygiënisch. De straten liggen vol met zwerfafval. Je kunt je voorstellen wat voor gezondheidsrisico's dit met zich meebrengt. Het afvalprobleem is een groot probleem in Afrika. Wij, Stanja van Kerkwijk, Merit Schuurman, Roxanna Hageraats en Mayre Aarsen van het Calandlyceum Amsterdam willen daar met het project 'WasteAway' verandering in brengen. Het doel is het afvalprobleem aanpakken, daarmee de leefomgeving van de Keniaanse bevolking hygiënischer maken en meer werkgelegenheid creëren. Dit wordt gedaan door in de fabriek van onze opdrachtgever, Muima Industries, plastic afval te recyclen tot linialen. Muima Industries is opgericht in 2016 door Marijn Duvekot en Reinoud de Klerk. Zij zijn in contact gekomen met Wilson Mzungu, de eigenaar van Muima Industries. De fabriek van Muima is gevestigd in Kenia, waar wij naar toe zijn gegaan om onze linialen te produceren. Meer hierover kunt u lezen onder 'De reis'. Muima  verkoopt autootjes van 100% recycled plastic afval van de Keniaanse straten. Alle winst gaat terug naar Kenia, zodat men daar weer verder kan met het verbeteren van de machines, de veiligheid van de fabriek en de salarissen. Hierdoor zijn zij een groot voorbeeld voor ons. Wij waren alle vier zo geschokt en geraakt door de situatie in Kenia dat wij hebben besloten ons steentje bij te gaan dragen door middel van het project WasteAway. 

TEAM

Stanja van Kerkwijk

Projectleider

Van jongst af aan heb ik altijd de ambitie gehad om iets te kunnen doen voor mensen, die minder bevoorrecht zijn dan ik. Ik besef me heel goed, dat mijn leven hier totaal anders is dan het leven van iemand in bijvoorbeeld Kenia.Twee jaar geleden kreeg ik de kans om samen met vrienden en familie vier Keniaanse meisjes te sponsoren. Dit houdt in dat wij hun schoolgeld betalen. Ik ben nu twee keer in Kenia geweest en elke keer ben ik weer geschokt door de situatie daar. Er zijn natuurlijk veel verschillen tussen Nederland en Kenia, maar ik vond de hygiëne een enorm groot probleem. Overal zie je afval liggen en mensen zijn er totaal niet mee bezig. Sterker nog , ze halen hun eten tussen het afval vandaan. Toen ik dit zag ontstond het idee om hier wat aan te doen door middel van het project WasteAway. 

Mayre Aarsen

Mede projectleider

Toen ik over de situatie in Kenia hoorde was ik erg geschokt. Ik kan mij gewoon niet voorstellen dat die mensen daar zo moeten leven. Dat verdient toch niemand? Daarom ben ik erg blij dat wij met dit project ons steentje hebben kunnen bijdragen aan het afvalprobleem in Kenia. Toen ik tijdens de reis naar Kenia de situatie met eigen ogen te zien kreeg, raakte mij dit heel erg. Het is anders dan dat je foto's of filmpjes ziet. Je loopt tussen het leven van mensen, een onmenselijk leven. Ik vond dit heel schokkend, maar we hebben tijdens de reis ook hele mooie momenten meegemaakt die ik nooit meer zal vergeten. Ook al ben je maar een klein persoon in deze wereld, iets doen om deze mensen te helpen zie ik als iets heel groots. En ik had het geluk om dat samen met mijn vriendinnen te mogen doen en meemaken. 

Roxanna Hageraats

Organisator

Kenia is een land dat zich in een totaal ander continent bevindt, maar dit betekent niet dat wij maar gewoon de andere kant op moeten kijken terwijl er zich grote problemen voordoen. Gelukkig waren wij het hier alle vier over eens. Het afvalprobleem dat zich nu in Kenia afspeelt is enorm. Door middel van dit project hopen wij, Mayre, Stanja, Merit en ik, ons steentje bij te dragen bij het verbeteren van de situatie daar. Dit project geeft mij en mijn team de motivatie die nodig is om het einddoel te behalen, en dat is zeker gelukt.

Merit Schuurman

Eindredacteur

Het afvalprobleem in Kenia is een probleem met zoveel impact, dat het soms moeilijk is om je er een goede voorstelling van te maken. Dit project is zeker een eye-opener, voor ons, maar hopelijk ook voor zoveel mogelijk andere mensen die wij door ons project aan het denken hebben kunnen zetten. Ik vind het heel bijzonder dat wij de kans hebben gekregen om daadwerkelijk een verschil te kunnen gaan maken en deze hebben wij dan ook met beide handen aangegrepen. Dit was een heel bijzonder en inspirerend avontuur.

bottom of page